maanantai 19. helmikuuta 2024

Kevätsipuleitten uusi kevät

Kevätsipuli kuuluu keittiööni hyvin tiiviisti, se on tärkeä osa korealaista keittiötä, johon olen ollut kovin ihastunut pian parin vuoden ajan. En keksi mitään korealaista ruokaa, johon ei voisi kevätsipulia laittaa, makeisiin ehkä ei, mutta eipä niitä ole juuri tullut kokeiltuakaan. Eräässä K-draamasarjassa (joihin myöskin olen kovin ihastunut) työelämään palaava perheenäiti kasvatti kevätsipulia ruukussa ja leikkasi siitä aina ruokiin varren tai pari. Hän antoi kyllä sen ruukun sitten tapaamalleen miehelle, jota muistaakseni kutsuttiin sen jälkeen Herra Kevätsipuliksi. 

No mutta, toisinaan saa kaupasta ostettua sellaisia kevätsipuleita, joiden juuriosaa ei ole leikattu pois. Ne säilyvät paremmin kuin sellaiset, joiden juuret on leikattu pois ja kun sen juuriosan tökkäisee multaan, saa sen kasvamaan uudeksi sipuliksi muutamassa viikossa. On kyllä ihan totta, että pelkässä vedessäkin sipuli alkaa kasvaa uudelleen, mutta mullassa paremmin. Ei siitä niin napakkaa ja pitkää tule uusintakierroksella, mutta etenkin väriä ja hentoa makua näistä kakkoskierroksen sipuleista saa. Kun sipuli on käytetty loppuun tai se pääsee kuivahtamaan, sen loput voi nyppäistä pois ja tilalle laittaa uuden juuren seuraavasta ostonipusta. Etenkin jos käytössä on kasvivalo, uusiokasvatus toimii ympäri vuoden. Kuvan sipulit on kuvattu joulukuussa noin kolmen viikon kasvatuksen jälkeen. Niistä on hieman vielä jäljellä, suurin osa syöty, muutama kuivahtanut ja uusia on jo kasvamassa. 

Kun ostan juurellisen nipun kevätsipulia, käsittelen sen heti kotiin saavuttuani niin, että leikkaan irti juuriosan parin sentin korkeudelta ja laitan multaan (minä mitään laita, vaan Antti laittaa, hän on henkilökohtainen puutarhurini) ja vihreät varret leikkaan sen mittaisiin pätkiin, että ne mahtuvat lasiseen säilytysrasiaan. Astian pohjalle laitan palan talouspaperia ja ladon sipulinvarret kerroksittain ja väliin paperiarkki imemään kosteutta. Näin sipulit säilyvät parikin viikkoa, välillä vaihdan paperit kuiviin, jos ovat kovin kostuneet. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti