lauantai 21. tammikuuta 2023

Riisivesi – hävikistä hyödyksi

Honeyjubu on suosikkejani korealaisista kotivlogeista, siinä oikein tarmokas, mutta rauhallinen kotirouva tekee ruokaa perheelleen ja siivoaa. Olen katsonut kaikki hänen videonsa ja monta juttua on tarttunut kokeiluun. Yksi niistä on riisivesi. 

Riisi on yksi korealaisen keittiön peruspilareista. Jääkaappien alaosa on useassa kotikeittiössäkin pyhitetty riisille, siellä on suuri laatikko (kaksikin eri laaduille) pelkästään riisille. Melkein kaikkeen ruoanlaittoon riisi kuuluu tavalla tai toisella. Honeyjubu (hän ei tietääkseni kerro oikeaa nimeään vlogissa) kauhaisee aamuisin mittakupillisen tai kaksi riisiä vatiin ja aloittaa aamun toimet reippaasti klo 5. Hän pesee ensin riisin. 

Olen jo oppinut aikoja sitten, että riisinpesussa ei ole kyse niinkään makuasioista, vaan siitä, että riisistä pestään pois tärkkelystä ja epäpuhtauksia. Myös riisinkeittämisvaiheessa pesty riisi kuohuu kattilassa tai riisinkeittimessä maltillisemmin ja sotkee vähemmän. Tärkkelyksen määrä on erilainen eri lajikkeissa ja varmaan sitä likaakin on eri määriä riippuen miten riisi on pakattu, missä ja minkä hintaisesta riisistä on kyse. Riisi pestään niin, että se mitataan suurenpuoleiseen kulhoon ja päälle lasketaan reilusti kylmää vettä. Riisiä kauhotaan käsin tai vispilöidään niin, että tärkkelys irtoaa. Ensimmäinen vesi kaadetaan kokonaan pois, siitä ei tehdä mitään askartelupaskarteluita, mutta toisesta vedestä alkaen harmaantunut lonkeroa muistuttava vesi otetaan talteen myöhempiä käyttöjä varten. 

Minä keitän yleensä niin pienen erän riisiä kerrallaan, ettei siitä tule kovin paljon tärkkelysvettä, yhdestä mittakupillisesta vaihtelevaa valkoista pyöreää riisiä tulee litran verran toista ja kolmatta huuhteluvettä yhteensä. Tämmöisen satsin kaadoin lasipulloon ja laitoin jääkaappiin ja olin ihan honeyjubuna

Etelä-korealainen kotitalousjumalattareni käyttää riisivettä huonekasvien kasteluun (päältäkasteluun) ja siivoamiseen. Minä luin muualta, että korealaiset käyttävät riisivettä hiustenhoitoon ja sitä minä kokeilin tänään. Mutta tein kaksi virhettä. 

  1. virhe: täysi suurisuinen lasipullo on vaikea käyttää suihkussa märin käsin
  2. virhe: jääkaappikylmä riisivesi tai ylipäätään mikä hyvänsä liemi on sitten ihan järkyttävän kylmää
Ensi kerralla:
  1. otan vettä noin puoli litraa muoviseen kahvalliseen kannuun
  2. otan veden lämpenemään edes vähän jo hyvissä ajoin ennen kauneudenhoidollisia hommia
Pesin ensin hiukset tavanomaisesti ja huuhdoin ne. Sitten kaadoin sitä hirmukylmää vettä päähäni enkä onneksi pudottanut lasipulloa. Mutta melkein kiljuin, kun kylmä vesi meni tajuntaani. Samantapainen tunne kuin joskus kylmää pirtelöä pillillä juodessa, tulee pirtelöotsa. Kunhan siitä tokenin, kiedoin märät hiukset hiuspyyhkeeseen ja jätin tämän taikaliemen (mahdollisesti) vaikuttamaan. Noin kymmenen minuutin päästä huuhdoin hiukset uudelleen ja jäin odottamaan mahtavia vaikutuksia. Hiukset olivat sitten puhtaassa pyyhkeessä noin 20 minuuttia ennen kuin kampasin. Ei ollut yhtään takuntapaisiakaan, minun luiruhiukseni takkuuntuvat helposti. Kuivuttuaan ne eivät olleet sähköiset, kuten talvella tavallisesti on. Riisiveden pitäisi lisätä luonnonmukaisesti (tai onhan siitä vedessä niitä mahdollisia likajäämiä riisistä) volyymiä hiuksiin tärkkelynsen muodossa. Ja ehkä niin kävi. Ihan ok kokeilu, mutta pitää tosiaan toimia viisaammin seuraavalla kerralla. 

Siivouskäytöstä kerron myöhemmin, jos tulen kokeilleeksi sitä. Sitä vielä tuli mieleeni sanoa, että minusta on ihanaa, kun Honeyjubu sanoo usein, että olipa päivän riisi tänään herkullista. En muista koskaan hänen sanoneen, että nyt meni riisinkeitto ketuilleen, ehkä joskus niinkin käy. Mutta herkullinen riisi, se on ihan must korealaisissa ruokapöydissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti