perjantai 13. tammikuuta 2023

No nyt kiiltää – tiskialtaan puunausta

Joskus viime vuoden alussa luin Hesarista jutun amerikkalaisesta rouvasta, joka pitää vlogia siivoamisesta, hän ei niinkään siivoa videoissaan, mutta puhuu sitäkin enemmän siitä, miten hän siivoaa ja miten kaikkien muidenkin olisi hyvä siivota. Innostuin aiheesta hetkisen verran, mutta sitten kyllästyin rouvan puhuvaan päähän ja siihen, että hänen mielestään oli hyvä idea toisaalta kiillottaa tiskiallas ja pitää se säihkyvän kiiltävänä, mutta toisaalta laskea päiväksi siihen tiskivesi, jossa voi päivän mittaa tiskata yhtä jos toista. Illalla sitten taas allas pyyhitään kuivaksi ja mennään hyvillä mielin nukkumaan. 

Minä en mistään lilluvesistä tykkää ja muutenkin tuohon aikaan kiinnostuin kaikesta korealaisesta, he siivoavat vlogeissaan niin tehokkaasti ja kauniisti, että jopa minä laiskimus olen omaksunut muutamia siivousrutiineita. Paljon enemmän ajallisesti yhä kyllä katson heidän siivoamistaan kuin itse siivoan, sen myönnän auliisti. 

Amerikkalaisen rouvan ja hänen vloginsa nimi ovat jo unohtuneet, mutta sen altaan kiillottamisen omaksuin häneltä poislukien päiväkohtaisen lilluveden. Kiillotin tänään altaan ja nyt taas tarvitaan kilolaseja keittiössä, ettei aivan häikäisty. Tässä hommassa avainasemassa on puhdistuskivi. Minulla ei aiemmin ollut kokemusta sellaisen käyttämisestä eikä muista tuotemerkeistä kuin Universal Stone. Ostin sellaisen melkein vuosi sitten ja olen kiillottanut sillä tiskialtaan kymmenkunta kertaa, vasta aivan pieni kuoppa on tullut sylinterin muotoiseen puhdistuskiveen. Sitä hangataan pakkauksessa mukana tulevalla karkealla sienellä, joka on ensin kasteltu. Sitten puhdistettava kohde (kannattaa lukea ohjeesta millaisille pinnoille puhdistuskivi sopii) hangataan pienen vesimäärän kanssa puhtaaksi. Kun aloittaa muilla tavoin puhdistetun altaan kiillottamista, ei tulos ole ensimmäisen kerran jälkeen vielä paras. Teräksen altaan pintaan kertyy yhtä jos toista ja jos sitä on puhdistettu patapata-tyyppisillä karkeilla hankausvilloilla (kuten minä olen tehnyt x vuotta) on pintaan tullut naarmuja, jotka oikein imevät likaa itseensä. 

Muutaman kiillotuskerran jälkeen allas alkaa olla jo melkoisen kiiltävä. Sieneen pitää saada kunnolla vaahtoavaa puhdistusainetta ja altaan pinta huudellaan oikein huolellisesti ja lopuksi pinta kuivataan. Siitä tulee muuten kilpajuoksu perheenjäsenten kanssa, kun joku käyttää allasta ja jatkaa muualle, huomaan kipaisevani aina välissä kuivaamaan altaan uudelleen pisaroiden poistamiseksi ja kiillon säilyttämiseksi. En sentään vaadi muita puunaamaan allasta samaan tapaan joka käytön jälkeen. 

Käytön jälkeen puhdistukiven ja hankaussienen täytyy antaa kuivua hyvin. Minun kansainvälinen kiveni ei ole homehtunut tai mitenkään pehmennyt tai mennyt pilalla. Luin sellaisia pelotteluita netistä ennen puhdistuskiven ostamista. Aina löytyy niitä, joitten mielestä joku hyväksi kehuttu tuote onkin ihan peestä. 

2 kommenttia:

  1. Universal stone on ihan ykkösjuttu! Tiskiallas, liesitaso, suihkuseinä.. Ilmeisesti maahantuoja ei kuitenkaan maksa oligopolille riittävästi, koskapa ne pakkaukset löytyy aina piilosta sieltä siivousosaston ylimmän hyllyn takaosasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta, että pitää etsiä jakkara, että yltää ottamaan hyllystä! Mutta siihen puuhaan ei joudu usein, kun siitä riittää ja riittää! :D Ehkä ensi vuosikymmenellä joudun taas kurottelemaan!

      Poista